fredag 19 september 2014

Inledningar - exempel

Skriv ner den inledning som ni tyckte väckte mest nyfikenhet som en kommentar till det här inlägget. Skriv era namn under.

20 kommentarer:

 1. Inledningarna ska börja med:
  - en person-/miljöbeskrivning
  - in medias res
  - med en återblick
  - en inre monolog
  - en dialog

  SvaraRadera
 2. Filip
  2: jag kände blodet som rinner från min axel där pumans klor hade dragit djupa klös märken. Den hade attackerade från en klippa jag lutad mej i mot.

  SvaraRadera
 3. PERSON ELLER MILJÖBESKRIVNING: Det är kallt ute fast det är en sommarkväll. Träden gungar försiktigt utanför mitt hus i förorten. Jag står bara ute på halltanen för att rasta hunden på gräsmattan. Ibland försöker han smita under stängslet för att jaga en mus eller nått annat djur... Av kenny.

  SvaraRadera
 4. In medias res

  Det var då han fick syn på mig. Han stirrade länge med järnröret i handen i den tjocka skogen men gick sakta mot mig. Jag drog med hjälp av händerna mig bakåt tills jag känner ett träd tar emot. Ju närmare han kommer, ser jag att järnröret är täckt med blod längst ner och jag känner mig i panna med handen och tittar på handen. Blodet bara rinner genom mina fingrar och jag vänder mig om och reser mig samtidigt och ska ta mitt först spring steg fram när jag plötsligt trillar ihop igen på marken.
  //amanda

  SvaraRadera
 5. Återblick
  Jag såg honom närma sig. Tänkte inte mer på det dörren jag kände en hand mot min mun och jag stirrade in i hans ögon. Jag kände mig alldeles drogad när jag vaknade upp och jag låg på en säng i ett mörkt rum. Jag vaknade upp flämtande av minnet från kidnappningen.

  //Linn L

  SvaraRadera

 6. Jag var på väg hem klockan tolv på kvällen och kände att detta inte skulle sluta bra, detta var min dag att dö. Jag kände mig förföljd hela vägen hem och kom på helt plötsligt på att jag var ensam hemma och hela världen rasade.

  SvaraRadera
 7. Dialog:
  -Det är inte jag som har gjort det, sa Mark till sin kompis Leila.
  -Jo jag vet att det är du, du är den enda som vet lösenordet, bara erkänn att det var du, vrålade Leila till Mark.
  Hennes blick var som värsta mördarblicken och hon spottade ut vartenda ord hon sa just nu.
  -Men sluta, du vet att jag aldrig i hela mitt liv skulle göra något sådant mot dig. Du är min kompis och du vet att jag aldrig skulle göra något sådant.....mot någon, Mark började fräsa och vråla han med i ett försök att få Leila att förstå att det inte var han som gjort det hemska.
  -DU JAG LITAR INTE PÅ DIG ETT ENDA DUGG!! Ta bara och erkänn att det var du och gör det innan imorgon, fräste Leila som sedan sprang därifrån gråtandes och vrålandes.

  SvaraRadera
 8. Inledning på noveller:


  Miljöbeskrivning:

  Kvällen var kylig och allt var mörkt, endast gatulamporna lyste. Kiosken på tredje gatan hade nyss stängt och stormen hade lagt sig. Gatorna var tomma och jag såg inte en ända människa. Det var lugnt nu fast fortfarande skärmande. Tanken på kvällen häromdagen ger mig rysningar.

  //Nora

  SvaraRadera
 9. Inre monolog

  Hur kan man vara en sådan hemsk människa som hon? Jag fattar inte, hon säger elaka saker, gör elaka saker. Ändå så är hon populärast i våran skola. Hon är ju inte speciellt snygg, speciellt inte bakom alla dom kilo smink hon har på sig. Hon har färgat håret mörkbrunt men har fortfarande sina ljusa ögonbryn kvar. Jag väcks ur mina tankar när jag inser att jag har stirrat på henne hela tiden. Varför e hon så populär?

  SvaraRadera
 10. Person eller miljöbeskrivning

  Pelle springer förbi det rosa huset. Huset känns mindre än föra året för men det är föra att han har växt två decimeter i sommar. Pelles hår har blivit blondare under sommaren och han har börjat få större penis Men han är riktigt glad för att han har klarat sitt körkort för trehjuling.

  SvaraRadera
 11. Jag satt i min säng och tänkte tillbaka på några veckor sen när jag var ute och red i skogen med min bästa kompis så mötte vi en älg och hästarna blev rädda och dem skinnade iväg. Vi visste inte var vi var någonstans.

  SvaraRadera
 12. 2. In medias res

  Hjälp ropar Roger när han hör smällar från alla vapnen utanför huset han vet att hans bästa kompis är där ute på lekplatsen. Han går ut från sitt rum och in i köket och ser alla mäniskor med vapen hans hjärta dunkar fort och han vet inte riktigt vad han ska göra. Sen tänker han efter och kommer på att att hans kompis inte är kvar då blir han ännu räddare. Sedan hör han att någon knackar på dörren men han vet inte om han vågar öppna för det kan ju vara vem som helst men han går till dörren tittar i det lilla hålet och ser hans kompis han öppnar fort och blir väldigt glad.

  SvaraRadera
 13. Jag såg mig om. Det var mörkt ute. Långt bort lös det en gatlykta. Den lös upp ett litet område så att man såg den vita, vackra snön. Precis under gatlyktan stod hon. Hon var vacker trots att hon såg att frysa. Hon stod med ryggen mot mig så jag såg bara hennes blonda, svallande hår över ryggen. Hon vände sig mot mig och hennes ögon lyste upp.

  SvaraRadera
 14. Jag vaknade i en källare som luktade instängt, det fanns inga fönster i källaren och det ända jag såg var liten dörr ovanför trappan. Jag kollade mig om och rös här var väldigt kallt det var en matkällare jag var inlåst i. Jag började komma ihåg var som hade hänt och det ända jag minns är att jag var ute och gick sedan blev allt svart.

  SvaraRadera

 15. Person- eller miljöbeskrivningar....
  Skogen runt mig var mörk, svart, läskig. Löven virvlade runt, det var precis som den skräckfilm jag och Maria hade sett för en stund sedan. Skulle det komma fram en man med mask precis som i filmen? En fågel susade förbi mina ögon. Den var svart, svart som natten.....

  SvaraRadera
 16. Stranden är full med folk och mitt bland alla solande semesterfirare i en solstol sitter jag. Långt där ute i det blåa glittrande havsvattnet står hon. Med hennes sommar bruna perfekt smala kropp springer hon emot mig. Hennes långa ljusa hår blåser i vinden och mina ögon möter hennes. Jag lutar tillbaka mig och kollar upp i den blåa himmeln över Falkenberg och funderar en sekund på hur fantastiskt mitt sommarlov är nu.

  SvaraRadera
 17. Hon kallar mig för hora och går där i från,efter 15 sekunder kom polisen,jag sitter vid en bänk nära parken med min blödande näsa.

  SvaraRadera
 18. Han kom fram till mig, jag bara kollade på honom han kollade på mig. Han frågade mig varför ni är rädda från mig? Jag sa för att du ser jätte läskigt ut. Han håller tyst, sen han ba är du oxå rädd av mig? Jag svarade: ja jag är med. Han ba sa okej förlåt.

  SvaraRadera
 19. En dialoger
  - Hej vill du hänga med och bada!
  - ja det kan ja när ska vi mötas?
  -kom till mig när du är färdig
  -japp

  SvaraRadera
 20. In medias res
  Lastbilen voltade av vägen i full fart ner i diket. Det var bara jag här vad skulle jag göra? Mannen i lastbilen såg man inte längre, i diket var det djupt och bara lite av lastbils taket syntes till 12 meter bort. Levde han? Var han död? Jag gick närmare och närmare men mannen syntes fortfarande inte till. Det började lukta rök ju längre fram jag kom, jag följde efter lukten och kom till lastbilens släp där jag såg en början på en brand, jag blev rädd. Som tur va hade jag min mobil så jag kunde ringa räddningstjänsten. Fingrarna darrade när jag slog in numret 112.

  SvaraRadera