torsdag 9 februari 2012

Sprf 8b fredag

Kära språkfördjupare! Detta vill jag att ni gör på lektionen i dag.

Förra veckan såg vi klart på "Nyckeln till frihet" och nu är jag nyfiken på dina tankar kring handlingen, personerna, budskapet mm mm Vi kommer att prata vidare om filmen nästa vecka men tills dess vill jag att du arbetar med följande uppgifter.

1. Börja med att skriva en KORT sammanfattning. Kom i håg de journalistiska frågorna: vad? vem? hur? när? vem/vilka? varför? - besvara kort de frågorna och du har skrivit en sammanfattning.

2. Hur skulle du beskriva följande personer: Andy, Red och Warden Norton (chefen över fängelset). Motivera gärna dina åsikter genom att ge exempel från filmen.

3. Berätta om vilka tankar som rörde sig i ditt huvud när du såg filmen. Vilka frågor har du? Får filmen dig att tänka på någon annan text som du har mött? Om ja, på vilket sätt? Skriv ner alla åsikter du kan tänkas ha om "Nyckeln till frihet".

4. Till sist vill jag att du reflekterar kring följande två citat från filmen:

Efter den sista och längsta isoleringen sitter Andy och Red och pratar med varandra på fängelsegården. Andy säger då till Red: "Sätt i gång att leva eller sätt i gång att dö." Vad tror du att han menar med det?

När Red tänker tillbaka på Andy säger han: "Vissa fåglar ska inte sitta i bur. Deras fjäderskrud är alltför praktfull." Vad menar han med det tror du?

Prata med varandra om uppgifterna! Hjälp varandra att utvecklas!

Lycka till!

PS Ni slipper mig inte helt. Jag kommer och tittar till er i slutet av lektionen och då vill jag se att ni jobbar så att svetten lackar. Det blir en perfekt uppvärmning innan idrotten;) DS

2 kommentarer:

  1. Hej igen :) Nu har jag botaniserat i dina olika bloggar och inspirerats till tusen! Jag har ganska nyligen startat en bokblogghttp://kabbesbokylla.blogspot.com/ men skulle gärna vilja använda webben och datorn mer än vad jag gör idag. Kommer att följa dina bloggar samt hoppas på ett möte någon gång i framtiden. Dina elever kan skratta sig lyckliga över en sådan modern och inspirerande lärare som du. Hälsningar, Susanne (sv/eng lärare på en 6-9 skola i Köping)

    SvaraRadera
  2. Wow! Vad glad jag blir:) Vad snällt av dig att skriva och berätta att du tycker så! Roligt att jag kan inspirera andra till att använda webben/bloggar i undervisningen. En bokblogg är perfekt att börja med! Jag får nog ta och kika in på din:)

    Mvh Lena

    SvaraRadera