tisdag 5 november 2013

Kapitel 24 - exempel

Kapitel 24 - exempel 1Kapitel 24 - exempel 2

Jonas vaknade upp. Han låg i den mjuka snön. Det landade små snöflingor i hans ansikte som sakta smälte bort och blev till små vattendroppar. En bit bort såg han ett svagt ljus och hörde ett dovt ljud av människor som sjöng. Bredvid honom stod kälken, det låg ett vitt puder av snö på den. Gabe låg vid sidan av hans bröstkorg. Hans händer var iskalla, han skakade i hela kroppen och han var blek i ansiktet med blå läppar. Jonas försökte få fram ett sista minne av värme för att rädda Gabe. Jonas 
var också väldigt kall men han skulle klara sig den sista biten som var kvar. Han lade sina kalla händer på Gabes rygg och överförde det sista varma minnet. Han såg hur Gabes ansikte fick tillbaka färgen och han slutade skaka. Jonas reste sig sakta upp, det var väldigt stelt. Han kände att det värkte i knäet, han drog upp byxbenet och såg ett blodigt skrapsår. Han tog upp en näve snö från backen och lade emot såret. Det var kallt och sved lite smått men det var bra för såret. Jonas borstade bort snöpudret från kälken. Han lyfte upp Gabe och lade honom där i. 

De började gå bort mot det svaga ljuset. Det dova ljudet blev högre och högre och det blev ljusare ju närmre de kom. Väl framme såg dom ett litet rött hus med en ladugård. I huset såg han en familj, två vuxna och och tre barn en pojke och två flickor. Jonas tyckte att det var väldigt konstigt för i hans by så fick man bara vara en pojke och en flicka. Den ena flickan såg ut att vara i Jonas 
ålder men pojken och den andra flickan såg ut att vara i samma ålder som Lily. Familjen satt vid bordet och åt, det var tända ljus på bordet och det rök ånga ifrån en form som stod där. Nu började Jonas tänka på sin familj där hemma i Enahanda. ”Vad hade hänt med dem? hur blev det efter han hade rymt, klarade de av att ta emot alla känslor?” den frågan skulle han aldrig få svar på så han tänkte på något annat. 

I hörnet på rummet stod det en gran med en ljusslinga i. Granen var fylld med massa kulor i flera olika färger, i toppen på granen satt det en fin guldfärgad stjärna som blänkte ifrån allt ljus. Han lyfte upp Gabe från kälken och visade honom den fina granen. Gabe pekade med sitt finger på granen och log. Nu började Jonas bli hungrig så dom gick runt huset för att hitta en ingång.

”Knack, knack, knack”. Dörren öppnades av den lilla pojken. Han hade en röd luva på sig med en liten vit knopp längst ut. Inne i huset spelades det musik och Jonas kände hur värmen strömmade ut genom dörren.
- Hej, vem är du? sa den lilla pojken. 
Jonas bara stod helt stilla och stirrade. Han var jättetrött och frös. Medan Jonas stod och stirrade kom pappan fram till dörren. 
- Kom in sa han, ni ser helt förstörda ut, vad har ni gjort? 
Jonas fick bara fram ett litet svagt ljud. 
- Vi fryser och är hungriga, vi har inte ätit på flera dagar.
- Hämta två filtar, ropade pappan till mamman.

Nu satt Jonas och Gabe framför kakelugnen. Det knastrade i björkvirket och han kände hur det värmde i ansiktet utav elden. Han hade fått en kopp te som han satt och smuttade på. Koppen var stor och hade massa färgglada blommor på sig. En stund senare kom mamman in med mackor till dem. Två mackor var med skinka och gurka och de andra två var med ost på. Jonas tog ett bett av mackan och det var det bästa han gjort på länge. Han kände hur hungern släppte mer och mer, nu var han inne på sin fjärde macka. Nu mådde både Jonas och Gabe bättre. Pappan kom in i rummet och presenterade sig, han hette Fredrik. 

Morgonen därpå kom den lilla flickan in i rummet och väckte Jonas och Gabe. Jonas stirrade ut genom fönstret, det var täckt av frost i kanterna på fönstret och snön fall sakta ner.
- Vakna, det är julafton! ropade den lilla flickan. 
Jonas gav flickan en konstig blick och frågade flickan.
- Julafton? vad är det?
- Man får presenter av jultomten. Han har vitt skägg och en röd luva.
Det förklarade saken varför den lilla pojken hade en luva på sig när dom sågs första gången. Jonas tog upp Gabe ur sängen och gick ner för trappan. Under granen låg det fullt med paket, både stora och små, avlånga och breda. När de kom in i köket så stod bordet fullt med frukost. Det fanns julskinka, gröt, bröd, ägg och sill. Det var ett helt paradis, så mycket mat hade han aldrig fått till frukost. När de satt vid bordet och åt så berättade mamman att de skulle gå på marknad. Jonas visste inte riktigt vad det var men han såg glad ut ändå.

Nu var Jonas och Gabe med familjen på marknaden. Gabe satt på den röda kälken bakom och åkte med. Snöflingorna glittrade i den varma solen, och snön knastrade under fötterna när de gick. Säljarna stod bakom sina stånd och ropade ”kom och köp, kom och köp”. Familjen gick fram till ett stånd och frågade Jonas om han ville ha glögg. ”Glögg? det hade aldrig Jonas hört förut, vad var det?” han tackade ja och fick en kopp med en vinrödaktig varm vätska. Han tog en liten klunk, det blev varmt i hela kroppen och han fick en liten söt smak i munnen, det var gott. 

Kapitel 24 - exempel 3


Jonas kände en sån stor smärta i hela kroppen så att han vaknade upp och låg i en varm och go säng. Det ända han såg när han vakna var att han va i ett rum med vita väggar, vitt tak och vita sängkläder inget annat. Jonas kände sig kall och varm samtidigt när han låg där försökte han att röra sig men det gick inte han kände smärtan komma mer och mer hela tiden. Han hade så ont att han börja skrika och ropa på hjälp men ingen kom det kändes som att han hade legat där i evigheter han började kallsvettas och rysa! Han somnade om.

Jonas kände en hand som drog igenom hans lena mjuka hår han tittade upp och såg ingen förutom det här vita rummet. Han började skrika och ropa igen det var då det sprang in en gammal kvinna och tog hans hand och log. Hon sa med en väldigt mjuk och snäll röst att allt kommer bli bra! Sen gick hon iväg. Jonas ropade på henne och försökte fråga henne var han var någonstans men hon bara ingnonerade honom. Han försökte resa sig upp och springa efter men han orkade inte ens resa sig så han la sig ner igen. Jonas tänkte på tiden i Enahanda, plötsligt tänkte han på Gabe, var han var någonstans och om han mådde bra. Kvinnan som var där innan kom in i rummet igen och hon hade någonting i famnen men Jonas såg inte riktigt vad det var för någonting men när hon kom närmare förstod han att det var Gabe som var inlindad i en fin filt och sov så fint när hon gick med barnet i famnen hon la Gabe vid sidan om Jonas. Jonas kunde helt plötsligt resa sig upp så han tog tag i Gabe och så frågade han kvinnan var han var någonstans och hur dem hade kommit dit. Kvinnan sa med samma mjuka och lugna röst att det var några barn som skulle åka kälke ner från backen en bit bort, då hade dem sett något som låg i backen så dem gick dit och kolla och då såg dem att det var 2 personer så dem sprang ner hit och ropade på hjälp så min son och min man sprang upp och hämtade!

Jonas kom nu ihåg den där backen och kommer ihåg att han inte orkade går mer så han hade satt sig ner och det var så kallt och så blåsigt att det piskade riktigt imot hans ansikte och att han försökte skydda Gabe så gott som det gick. Men var är jag igentligen frågade Jonas? Du har kommit till Annorstädes. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar