måndag 15 april 2013

Måndag 15/4

Svenskan
Läs sida 209-232 i "En komikers uppväxt". Diskutera sedan följande citat i par/grupp. Jag vill veta vad ni kommit fram till så skriv ner era tankar som en kommentar till det här inlägget. Uppge vilka ni är som funderat tillsammans. 

Vad menar Jonas Gardell egentligen när han skriver

1) "Juha är en lindansare som kämpat för att hålla balansen, men som till slut, när benen blivit trötta och musklerna stumma, ändå slinter, mister balansen och faller." Sid. 214

2) "Liksom Askungens stackars systrar var vi de fula och otäcka. Liksom Askungens systrar skar vi av tår och hälar för att kunna pressa ned våra fötter i den där vidriga lilla glasskon." Sid. 220

3) "Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus." Sid. 221

Engelskan
Se First Class

10 kommentarer:

 1. 1. Han har försökt vara cool hela sitt liv men tillslut fall allting och han blev jättetöntig.

  2. Det menades med att han inte passade in.

  3. Det menades med att den som inte passade in blev mobbad och utfryst.

  /SETH och LUCAS

  SvaraRadera
 2. 1.Han har alltid försökt vara en av dom coola killarna men även om han försöker så brister alltid allting någon gång.

  Han försökte passa in men visste hela tiden att han aldrig skulle göra det.

  Att skolan var ingen trevlig och glad skola utan det var en elak skola som var tvärtemot glad och lycklig skola.

  Mickan Saraaaaa Leonard den snygge och sexige

  SvaraRadera
 3. Emma och Annie C.

  1) vi tror att han menar att Juha har försökt att vara alla till lag men orkar inte längre bara för att han aldrig har fått något för det. Att han ändå aldrig passat in eller blivit omtyckt.

  2) Det menades med att dom försökte att passa in men insåg att dom inte var gjorda för samhället som dom levde i. Att dom aldrig skulle bli omtyckta för att dom populära barnen redan hade bestämt det. Hur mycket dom en försökte.

  3) Alla vill tro att det är prefekt men det är det inte. Men alla blundar för att se verkligheten. Det perfekta Sävbyholm existerar inte.

  SvaraRadera
 4. 1. Han har kämpat för att vara populär och sen gör han ett misstag och allt går fel.

  2. Alla andra stötte ut dom tre, glasskon passade bara till dom andra i klassen, Juha, Jenny och Thomas var dom ända som inte passade i glasskon.

  3. Dom som inte inte var med i "gänget" blev slaktade av dom andra i klassen. Det handlade egentligen inte om skolan, det handlade om populariteten.

  Olivia & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. 1. "Juha är en lindansare som kämpat för att hålla balansen, men som till slut, när benen blivit trötta och musklerna stumma, ändå slinter, mister balansen och faller."

  Svar: Vi tror att Juha försöker hålla kvar den lilla populariteten han har men till slut klarar han inte av det längre och tappar greppet. Alla börjar hata honom men i och med att Jenny är kär i Juha så kan hon inte hata honom.  2. "Liksom Askungens stackars systrar var vi de fula och otäcka. Liksom Askungens systrar skar vi av tår och hälar för att kunna pressa ned våra fötter i den där vidriga lilla glasskon."

  Svar: Vi tror att Juha försökte passa in i den coola gruppen. Han gjorde allt han kunde för att passa in men det gjorde ont inombords.  3. "Sävbyholmsskolan var ingen läroanstalt. Den var ett slakthus."

  Svar: Vi tror att lärarna bara är i skolan för att vara där. De bryr sig inte om vad eleverna gör och Juhas lärare går och dricker sprit när eleverna blir för jobbiga.

  Av: TageInDaHage, Myten och Legenden (Elias, Jacob och Linus P)

  SvaraRadera
 6. 1. han var trött på att försöka vara med i det coola gänget

  2. dom gjorde dumma saker för att vara med dom coola

  3. att skolan var förjävlig och dom lärde sig ingenting

  av lenny och anton

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. 1. Du får omformulera detta. Sluta! Det är inte kul! Ha....ha....ha. Öh. Fy fan vad du är jobbig. "Det är som att han går på en tråd. Tillslut orkar han inte stå på tråden längre och han orkar inte vara som alla de tuffa längre och blir sig själv och det är då allting faller." Ah men du kan ju omformulera det!

  2. "Juha, Thomas och Jenny gjorde allt för att dom andra eleverna ska se dom som perfekta, för att passa in."

  3. Vad va? Vad är frågan egentligen? Affe? Det betyder ju typ att.. ehhh...att öhh... Att skolan är helt värdelös, elak. Dom dödar folk, det är ingen vanlig skola! Du får inte ta bort detta sen! Nehe... "Nej men det är väll att det inte är en så vanlig och bra skola som folk tror, utan lärarna bryr sig inte och alla eleverna är så elaka mot varandra utan att någon löser det."

  Vi valde att behålla diskussionerna.
  Affe, Oliver och Adam

  SvaraRadera
 9. 1. Jag tror att det stycket menas med att han inte "orkade kämpa mer" och istället ger han upp för att han känner att han inte kommer någonstans.

  2. Att han kämpar för att passa in.

  3. Att det inte var perfekt i skolan, utan att alla istället blev mobbade.

  / Rebecca

  SvaraRadera