fredag 15 mars 2013

Lucia - andra läsningen

Välj en mening eller ett kort stycke som du stannar upp och tänker till kring. Det kan till exempel vara något som du inte håller med om. Det kan vara något du inte har förstått eller något du verkligen håller med om. Det kan vara något som förvånar dig, väcker tankar, känslor eller minnen.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. "Hon vet så lite. Pratar om hur viktigt det är med invandrarnas kulturer..." kursiv text på sidan 32.

  Jag förstår inte riktigt vad han tycker, han kallar de som rånade honom på geväret "svartskallar" och "dom förbannade lössen" men samtidigt är han kär i Lucia, vad är det som har fått honom att umgås med blomman från början? Är blomman väldigt manipulativ? kanske var Jimmy och Blomman vänner innan de rasistiska åsikterna kom fram.

  /Per

  SvaraRadera
 3. Inte förrän jag var tolv år berättade hin om vad som hänt morfar och mormor. Gaskammaren i Auschwitz... Varför berättade Jimmys mamma det man har ju inte fått reda på något om Jennys mamma jag har svårt att se hur det hänger ihop med boken.

  SvaraRadera
 4. Philip Bendiksen15 mars 2013 02:45

  Jag stör mig på att man får fel uppfattning av rådjuren. Dom är definitivt inte så lätta att jaga att man kan springa ut i skogen stå där i 5 minuter och sen så kommer det två stycken och ställer sig framför en. Och sen att dom hade stannat bara några meter från stigen efter att han hade skjutit mot dom är bara löjligt. Dom skulle ha sprungit flera km innan dom stannade. Och då skulle dom fortfarande vara på helspänn och absolut inte börjat äta.
  Och det att han påstår att om dom rör sig så är dom dödens för då skjuter han dom. Man hör vanligtvis inte rådjuren utan ser i så fall dom.
  Detta var bara något jag störde mig på när jag läste det och blev irriterad på författaren som inte gjorde fler efterforskningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du säger det så är det stycket lite irriterande, ingen som jag tänkte på innan dock :) tjohej

   /Per,

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. "Marios blick tvingar Jimmy att stanna."
  Den blicken man kan få av någon som gör att man måste sakta in är inte fullt så farlig som när man plötsligt står helt still. Då fryser hela ens kropp till is och fötterna känns som bly, huvudet pulserar kraftigt och man vet inte vad som kommer att hända än. Det är en fruktansvärd känsla. Man vill springa men man kan inte förmå att röra sig. Det enda man kan göra är att inte försöka blinka. Och hoppas på att man kommer lindrigt undan.

  SvaraRadera
 7. ''Trodde du var äldre. Det är väl bara för att....''

  Jimmy tror att mörkhyade kvinnor mognar snabbare än vita, det känns helt fel. Jag vet inte om det är sant men troligtvis inte då alla tjejer är olika. Men det som är problem utan att det kan bli kränkande för de vita tjejerna samt att tjejerna då delas upp i två grupper, svarta och vita, vilket är fel. Alla tjejer är tjejer!

  SvaraRadera
 8. Jag reagerar på händelsen med Jimmys mormor. Jimmys mamma verkar ha väldigt svårt med händelserna som hände med Jimmys mormor. Jenny som Jimmys mamma heter verkar få återupplevelser från när hennes mamma och pappa levde vid Hitlers tid. Hon verkar tro att det kommer hända dem själva. Men HItlers tid är ju som alla vet över för längesen. Jag tror att Jimmys mamma kan ha blivit konstig sen Jimmys pappa lämnade henne (jag uppfattar det som att Jimmys pappa är borta). Hon kanske inte fått någon sjukdom, men man kan bli väldigt konstig om nångot hemskt i livet inträffar.

  SvaraRadera
 9. "Ursäkta att jag satte mig här! Den här bänken kanske bara är för vita!"

  Jag tycker denna meningen är så klockren, för att den visar hur det är/var. Förr var det ju platser som bara vita var på osv, man kan även dra en parallel till judarna, för de fick ju inte göra/bestämma någonting.
  Än idag finns det även saker som detta, fast kanske inte lika tydligt, i mindre samhällen vet man oftast var invandrarna bor för att nästan alla bor på samma plats osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med helt på detta, den meningen är riktigt klockren, för det visar verkligen hur det är/var. Dock inte lika tydligt i dagsläget, men förr var det ju något extremt
   Jag har hört någonstans att förr var det så att det fanns en speciell väg som endast vita människor fick gå på, och en annan för svarta människor, kom inte ihåg riktigt vart jag fick höra det men jag tycker det är för jävligt att det faktiskt var så.. Vad spelar det egentligen för roll ifall man är svart eller vit ?
   Men varför var det så svårt att vara svart förr i tiden egentligen ? Och även i dagsläget... Vad spelar det för roll, varför denna rasism ?

   Radera
 10. Jonas_Gardell15 mars 2013 02:49

  !
  När Pedro som hade nåt kebab ställe "retade Lucia" genom att prata spanska förstod jag att Lucia förmodligen kommer ifrån något land där man pratar spanska.
  ?
  Vad kommer hända med Jimmy i framtiden? Han blev av med geväret som han hade lånat av blomman. Kommer blomman bli arg? Jättearg? Dödshota?

  ?
  Kommer blomman få reda på Jimmys och Lucias lilla romans? Det tror jag i alla fall. Förr eller senare så kommer blommen råka se dem 2 gå och hålla hand. Blir det droppen för blomman? Gevär borta och Jimmy som umgås med "sånnadär". Mord? Dödsfall?

  ?
  kommer Jimmy överleva?

  ?
  Varför var Jimmy ute med geväret i skogen och tjuvjagade?
  Eller var det inte tjuvjakt, är han jägare? Jag tror han var ute och tjuvjagade.


  Svaren får vi i nästa episod.

  /Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. philip mannen med svaren.15 mars 2013 02:57

   tycker lite synd om Jimmy som kommer bli döds hotad för allt han gör.

   Det märks ganska tydligt att han inte kan jaga. Så han tjuv jagade antagligen.

   Radera
  2. Marcus Birro15 mars 2013 02:57

   Mycket bra skrivet min kära kollega! Jag håller med i nästa episod så smäller det!

   Radera
 11. Något som får mig att tänka är varför Lucia beter sig som hon gör? Jag menar det är ju trots allt hennes födelsedag, eller så är det väl som Johan sa att hon är tonåring.

  En annan sak som jag undrar är att vilka var det som stannade Jimmy och tog geväret, kan dem ha varit mörkhyade kanske?

  Kan det vara så att Lucia och Jimmy är lite kära i varandra, eller kommer dem bara att vara vänner. det verkar som att Lucia gillar Jimmy i alla fall.

  I Jimmys dröm pratar han om Sidenflickan och Slemkvinnan, berättar han att slemkvinnan klämmer fast henne och Sidenflickan bara skrattar och tittar på, kan detta vara en förutsägelse kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Lucias biologiska Mamma var en riktig subba. Därav humöret

   Radera
  2. Nu hänger jag inte riktigt med simon?

   /Per

   Radera
  3. Att hon har ärvt det alltså, det kan vara en anledning.

   Radera
 12. *Något som jag tänkt på är att Lucia verkar vara sur för det mesta utav tiden, kan vara så som Johan sa att det är för att hon är just tonåring, men hon verkar se negativt på det mesta.

  *Jag tror att Jimmy och Lucia har något alltså. Jimmy verkar visa det lite mer än vad Lucia gör. Fick den känslan här i texten "Hon sätter sig nära honom och känner hur jeansen omedelbart suger upp all fukt i träet. Han tittar henne rakt i ögonen och och det blir hon som måste blinka först" Där får jag känslan av kärlek.

  ? Varför gråter Jimmy ? eller är det Lucia som gråter ? hänger inte med, sidan 26 rad 7-12

  SvaraRadera
 13. "Då är de över honom. Händer trevar innanför jackan, hittar genast geväret. De stirrar på det som om de inte kunde tro sina ögon. Sen börjar Mario vissla, lågt mellan tänderna, som en väsning"

  Jag förstår inte varför han låter dem ta det. Om han nu känner sig så övermäktig med det där geväret och sen känner sig hotad eftersom de brukar slå honom så varför tar han inte bara fram geväret innan? Och hotar dom istället? Han skulle ju såklart aldrig göra någonting/skjuta men det hade ju hindrat dem både från att ta geväret och att slå honom. De hade ju låtit honom vara, iallafall just den gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, ja tänkte också så, varför tar han bara inte fram geväret?

   Radera
 14. "Det är okej. Tror du att jag skäms för den jag är? Tror du det? Att jag skäms? Att jag kanske börjar gråta så fort jag ser mig i spegeln..."

  Lucia säger i början av boken att hon vill vara svensk, att hon önskar att hon kunde bli vit. Hon säger också nu att hon inte bryr sig när folk säger saker om henne och hur hon ser ut. Men ändå, hon verkade ta lite illa upp och bli upprörd, så hon måste ha blivit upprörd ändå. Och jag tror också det sen lägger sig på hennes humör och negativitet, hon har många sånna tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar på henne som om hon skäms för att vara mörk, men orsaken till det ligger nog i att hon fått ta mycket skit för att hon är det, och känt under sin uppväxt att det är fel.

   /Per

   Radera
 15. "Ska han verkligen skjuta? Självklart. Varför har han annars tagit med sig geväret?"

  Han verkar vara den typen som vill göra saker som får andra att tro att han är cool, men har ändå inte modet att utföra det. Jag tror det här med att döda är mest killar som tror att gör att dem får mer makt och respekt av det. Han vågar egentligen inte skjuta, så varför ta någon annans liv får att få respekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, tycker också det verkar som att han gör saker bara för att impa på Blomman, men jag fick ändå känslan utav att han försökte dra sig ur Håkans gäng! Konstigt!

   Radera
 16. Jag gillar att boken på flera ställen visar mycket kring grupperingarna om svarta och vita. Fler böcker tycker jag ska ha med de, för att visa vilken stor skillnad det har kostat världen och hur viktigt det är att få rättvisa mellan svarta och vita, judar osv. Alla är lika mycket värda och ingen ska behöva bli utsatt. Där kan man även dra en parallel till de vi pratade om innan att poliserna skulle kolla leg på de som såg "icke svenska" ut, att det finns kvar än idag är fruktansvärt. /kayla

  SvaraRadera
 17. Jag tror att Jennys mamma är väldigt ensam efter Jimmys pappa dog/försvann.
  För jimmy försöker hitta massa fritidssysslor till henne, "jimmy har bläddrat i katalogerna över kvällskurser och kommit med många inspirerande förslag:*porslinsmålning, körsång och vävning* så jag tror han försöker få henne ur huset förutom när hon går till sin magdans kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du att han är död eller fösvunnen?

   Radera
 18. I ett anfall av löjlig räknade Lucia ut att om Angela slutade äta jordnötssmör skulle de insparad pengarna räckte till en Bahamasresa för hela familjen - utom för Angela.
  Varför inte till Angela ville hon retas eller har hon inte ätit tillräckligt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är för att Angela har ätit upp sin resa i jordnötssmör familjen skulle kunna åka till bahamas för pengarna dom spenderar på SMÖR

   Radera
 19. "Jimmy tänker på den vackra i drömmen. Och på henne han såg imorse. Långsamt tar sidenflickans över Lucias drag och mörka hy."
  Det är konstig hur man kan tänka/drömma på/om någon och en liten stund senare träffa dom. Det händer inte bara i böcker det händer i verkligheten med.

  The Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hur ofta händer det i verkligheten?

   Radera
 20. ”De har för faan ingen anledning att skratta! Det borde dom inse!”
  ”Det är därför dom passar på! Hänger på låset för att plocka åt sig vartenda kycklinglår! Så svenskana inte ska känna så mycket som lukten av fågel!”

  Det störde mig lite på att han anklagade dom, jag menar de har väl rätt att skratta, att får har kul som alla andra människor har. Bara för att de kommer från ett annat land behöver inte de vara annorlunda.
  Om han nu så gärna vill har en kycklinglår varför står han inte bara där och vänta, varför ska han anklaga på andra! Jag fattar att han inte gillar invandrare eller att han är racism men han har inte ens känt de människorna som han nu inte gillar så mycket, han vet inte ens hur de hade haft det.

  SvaraRadera