torsdag 2 februari 2012

Krönikor

Här kommer tre exempel på krönikor skrivna av elever på Valstaskolan.

Om homosexualitet

Skaffa dig en egen åsikt!


Föräldrars krav

Men det finns också sportkrönikor:


Tennis i Båstad

Tröttnade på fotboll

Och musikrönikor:

Låt ungarna välja fritt!

Talet till kvinnan


Hur skriver man en krönika?

Krönikan har på senare år blivit en mycket populär genre. Den dyker upp i nästan alla dagstidningar och även i TV. När det är ett stort sportevenemang , tex OS, brukar ofta någon kändis i slutet av programmet ge sin bild av händelserna. Om du skriver ner det som du har upplevt och hur du reagerade på det, skriver du en krönika. En krönika är en personligt skriven artikel om vardagliga händelser.

Krönikan bygger på en personlig upplevelse. Krönikören iakttar vardagen och lägger märke till saker som andra kanske inte tänker på. Men han beskriver inte bara det han ser och upplever, utan berättar också vad han personligen tycker och tänker om det han ser. Det är just de personliga åsikterna som är krönikans kärna.

En krönika är ofta en kommentar till vad som just nu händer i samhället, en nutidsanalys. Den kommenterar de små sakerna som händer i samhället, och som ingen tänker på. Krönikörens plats är i vardagen bland ”vanligt folk”. Krönikören känner av åsikter och stämningar, men följer inte bara flocken. Uppgiften är att ifrågasätta och fundera på varför folk beter sig som de gör.

Krönikans uppgift är att vara underhållande. Att kunna måla upp bilder som läsaren kan se framför sig och beskriva situationer på ett humoristiskt sätt är ett stort plus när man skriver krönikor. Så det är fritt fram för lite ljug och överdrifter. De upplevda händelserna kan behöva bättras på lite grann.

Igenkänningsfaktorn är också viktig. Läsaren tycker att det är roligt att känna igen sig. Om du tex skriver en krönika om den dåliga skolmaten räcker det inte att gnälla, utan krönikan ska också kryddas med självupplevda händelser i skolans matsal.

Den som skriver en krönika har en stor frihet vad det gäller språket. Det är en personlig text. Man ska använda sitt eget språk inom rimliga gränser.

Om ämnet är allvarligt passar det inte alltid med humor. Men en allvarlig text kan vara både underhållande och personligt skriven.



Linda Skugge är en av Sveriges mest kända krönikörer. Läs hennes tips här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar